29. Festival autorskog filma: 24. novembar - 1. decembar 2023.

Sve vesti / Saopštenje Saveta Festivala autorskog filma

Saopštenje Saveta Festivala autorskog filma

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Ako smo zaboravili šta znači biti solidaran, šta znači biti ujedinjen oko zajedničke stvari, na to nas je tokom ovih 8 dana festivala podsetila opet umetnost. Jer je u prirodi umetnosti da spaja a ne da razdvaja. Sve nas prisutne na ovom festivalu spaja potreba da branimo slobodu umetnosti i autorsku slobodu. Jer niko ne može voleti vise umetnost od onih koji je stvaraju.

Da bi bila živa i delotvorna, umetnost mora da udiše vazduh slobode, mora da se temelji na pravu da stvaralaštvo ne poznaje granice i zabrane. To je ono što nas spaja i čini jakim u odbrani. Umetnost ne poznaje ograničenja, ne poznaje dobre i loše teme. Priznaje i poznaje samo dobre i loše filmove. Za to se zalažemo i to je bio moto ovog Festivala.

Mi ne napadamo. Mi samo tražimo, i to je naše pravo, da Upravni odbor Filmskog centra Srbije poštuje odluke komisije koju je izabrao, i propozicije konkursa koji je usvojio, i po kojima su se filmski autori prijavljivali. Da bismo mogli da vodimo konstruktivan dijalog, moramo da znamo da se pravila ne menjaju retroaktivno. U protivnom ostaje sumnja nad kojom lebdi senka cenzure. Podsećamo da je ovo presedan. Svi mi se trudimo da pomognemo da se uvede sistem u finansiranje filmova i da se obnovi domaća kinematografija. Ovaj presedan ruši taj uspostavljeni sistem. Zato nam je tako važan ovaj slučaj.

Konkurs koji je poništen uveo je sam FCS. S pravom. I mi osnivanje tog konkursa pozdravljamo. Reč je o ideji da se istaknutim umetnicima pruži šansa na posebnom konkursu. Dakle, u ovom slučaju su se javili naši eminentni reditelji. Njihova dela govore o njima. Mi stojimo iza njihovih ostvarenja jer su vredna i jer volimo umetnost. I želimo večeras da izrazimo potpunu solidarnost sa Želimirom Žilnikom, Goranom Markovićem i Srđanom Dragojevićem, i da poželimo da njihovi filmovi budu snimljeni i prikazani možda već sledeće godine bas ovde. Inače u suprotnom ostaje nam misao da se u ovom slučaju sudaraju politika i umetnost i da se uvodi cenzura, da citiramo, „taj Gestapo duha“.

Dok god postoji ta sumnja, Savet Festivala autorskog filma želi da podeli sa Vama pitanje: da li je uopšte potreban festival filmske umetnosti u zemlji u kojoj je upitna sloboda umetničkog stvaralaštva?

– Savet Festivala autorskog filma[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top