29. Festival autorskog filma: 24. novembar - 1. decembar 2023.

Sve vesti / Predstavljeni filmovi „Severni pol“, „Čuvar brata svoga“ I „Elegija lovora“

Predstavljeni filmovi „Severni pol“, „Čuvar brata svoga“ I „Elegija lovora“

Predstavljeni filmovi „Severni pol“, „Čuvar brata svoga“ I „Elegija lovora“

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Reditelj i scenarista Dušan Kasalica predstavio je svoj novi film

 

Danas je na konferenciji za medije povodom Festivala autorskog filma predstavljen jedan kratkometražni i dva dugometražna filma koji će premijere imati četvrtog dana FAF-a.

Rediteljka i scenaristkinja Marija Apčevska, ko-producent Miloš Ljubomirović i montažer Dragan von Petrović predstavili su severnomakedonsko-srpsku ko-produkciju, kratki film „Severni pol“. Kao i prethodni filmovi ove rediteljke, i ovo ostvarenje se bavi temom odrastanja, a glavna glumica već je sarađivala sa Apčevskom na njenom filmu „Ambi“ iz 2017. godine.

„Mene pre svega zanimaju priče o identitetu i prihvatanju, koje sam onda prenela na junake koji su tinejdžeri ili jako mladi ljudi, pa govorim i o njihovom odrastanju. Za ovaj konkretan film, kao i ostale moje filmove, inspiracija je došla iz mog ličnog iskustva“, rekla je rediteljka.

„Uživam u radu sa ljudima koji nisu profesionalni glumci, to je privilegija zato što na neki način imam priliku da oblikujem njihove živote – neki od njih se kasnije odluče da budu glumci ili reditelji“, dodala je Apčevska.

Ko-producent iz Srbije, Miloš Ljubomirović, govorio je o tome kako se priključio ekipi filma:

„Mariju i Roberta [producenta] sam upoznao na Nisi Masa radionici. Marijin film se po meni tada izdvojio – rediteljka mu je pristupila sa jasnom vizijom, a producentski tim je delovao dosta ozbiljno.”

Jedan od razloga zašto je montažer Dragan von Petrović prihvatio učešće u ovom projektu su Marijini prethodni filmovi, a izrazio je i oduševljenje glumicom Antonijom Belazelkoskom koju naziva mladom zvezdom severnomakedonskog filma.

Nakon ekipe filma „Severni pol“, predstavio se i Ferit Karahan, autor filma „Čuvar brata svoga“. Za ovaj film, autor je inspiraciju pronašao u sopstvenom iskustvu pohađana državnog internata na severu Turske.

„Ovo je trebalo da bude moj prvi film nakon što sam diplomirao, međutim nakon što sam prvu verziju scenarija napisao 2009, dugo sam je prepravljao jer mi je bilo teško da napravim distancu između sebe i likova dece u filmu. Konačnu verziju smo napisali za samo sedam dana, tako da je ovaj scenario nastajao ukupno sedam godina i sedam dana.“

Jedan od najvećih izazova je za autora bio rad sa decom – dečaci su poneti popularnošću turskih serija pomislili da glume u sličnom ostvarenju, pa je bilo potrebno smirivati ih i naučiti ih prirodnijoj glumi.

„Deca su bila jako pametna i shvatili su snimanje kao igru. Ja sam se međutim prema njima ophodio kao prema odraslima i uspeo sam da ne pravim tu razliku, zbog čega sam jako srećan.“

 

 

Još jedan dugometražni film koji je predstavljen na današnjoj konferenciji je „Elegija lovora“ Dušana Kasalice koji će u Beogradu biti premijerno prikazan večeras od 21:30 u sali 1 Kombank dvorane. Na konferenciji su pored autora govorili i producentkinja Jelena Angelovski i glavni glumac u filmu, Frano Lasić.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top