29. Festival autorskog filma: 24. novembar - 1. decembar 2023.

Sve vesti / Predstavljeni filmovi „Hodočasnici“ i „Rampart“

Predstavljeni filmovi „Hodočasnici“ i „Rampart“

Predstavljeni filmovi „Hodočasnici“ i „Rampart“

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Marko Grba Singh predstavio svoj prvi dugometražni dokumentarni film

 

Danas su na konferenciji za medije povodom Festivala autorskog filma predstavljena dva ostvarenja – „Hodočasnici“ litvanskog autora Laurinasa Bareiše i „Rampart“ Marka Grbe Singh. Oba ova filma danas će imati premijere u Kombank dvorani.

„Hodočasnici“ su Bareišino prvo dugometražno ostvarenje, a film je premijerno prikazan na ovogodišnjem Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji, gde je i osvojio nagradu za najbolji film u sekciji Orizzonti.

 

 

„Bilo je zabavno samo prisustvovati festivalu u Veneciji jer je Litvanija posle osamnaest godina ponovo imala festivalski film. Nagrada je bila veliko iznenađenje. Nisam mogao da se radujem primanju nagrade jer sam isprva bio uplašen. Ali sada sam veoma srećan,“ rekao je autor o ovom iskustvu.

O inspiraciji za ovaj neobičan detektivski film dodao je: „Zanimljivo je razmišljati šta se će desiti sa dvoje ljudi koje na početku vidimo na praznom mestu, koje njima zapravo znači nešto više. Istovremeno znate i ne znate šta se dešava. Na taj način, gledaoci i likovi su zajedno na putovanju.“

„Hodočasnici“ će premijerno biti prikazani danas u 17 časova u sali 6 Kombank dvorane, a reditelj će nakon projekcije odgovarati na pitanja publike.

Nakon litvanskog ostvarenja, predstavljena je i jedna domaća premijera – film „Rampart“ Marka Grbe Singh koji je u festivalskim krugovima već dobro poznat po svojim kratkim filmovima. Film je premijerno prikazan na festivalu u Lokarnu, a o njegovom nastanku, autor je rekao:

„Ideja je bila da napravim film o prostorima u kojima sam odrastao. Sa direktorom fotografije sam bio u mom starom stanu u kom sam proveo 25 godina, i tamo je nastao film. Hteo sam da kroz film spojim prošlost i sadašnjost.“

Montažerka Mina Petrović govorila je o izazovnom procesu montaže filma, s obzirom na to da veliki deo čine i arhivski VHS materijali:

„Marko je hteo da dokumentuje stare prostore tog stana. Došli smo na ideju da svaka soba evocira nešto drugo. Dugo je trajalo, trebalo je vreme da nam se sve slegne, deo po deo. Ovo mi je najizazovniji film do sada i jako sam ponosna na njega.“

„Rampart“ će premijerno biti prikazan večeras od 19:30 u sali 1 Kombank dvorane.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top