29. Festival autorskog filma: 24. novembar - 1. decembar 2023.

Sve vesti / FAF KAO OSTRVO KOJE NAS SPASAVA OD STVARNOSTI

FAF KAO OSTRVO KOJE NAS SPASAVA OD STVARNOSTI

FAF KAO OSTRVO KOJE NAS SPASAVA OD STVARNOSTI

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Film „Egzotika“ kao paralela ovog i prvog Festivala autorskog filma

 

Danas je u Kombank Dvorani održana poslednja konferencija za medije povodom 26. izdanja Festivala autorskog filma u Beogradu.

Na konferenciji govorili su Igor Stanković, direktor Kombank Dvorane i Festivala autorskog filma i Jelena Bilić, PR Festivala, koji su podsetili publiku da će se u petak, 11. decembra, održati svečana dodela nagrada.

Nagrade za najbolji film, odnosno Grand Prix Festivala koji nosi ime „Aleksandar Saša Petrović“, najbolji scenario, najbolju režiju, najhrabriji film programa „Hrabri Balkan“, najsinematičniju sekvencu „Vlada Petrić“, kao i posebno priznanje svečano će se dodeliti sutra s početkom u 14:30 časova u Sali 1 Kombank Dvorane.

Nakon ceremonije, Festival će takmičarski program zatvoriti restauiranom verzijom filma reditelja Atoma Egojana „Egzotika“ , koji je ujedno i bio film koji je otvorio prvi Festival autorskog filma davne 1994. godine.

„1994. godina bila je jedinstvena po svemu, kao što je i ova 2020. godina. Te davne 94 viša sila je prouzrokovala rođenje Festivala autorskog filma. Ratna dešavanja imala su za posledicu teške međunarodne sankcije i izolaciju, isto kao što je sada ceo svet izolovan. Samim tim, FAF je u neku ruku bilo i ostalo ostrvo koje nas spasava od stvarnosti“, objasnio je Stanković.

Program Festivala se nastavlja sve do 16. decembra ove godine, a povodom 125. godišnjice rođenja jednog od najvećih autora, buntovnika svog vremena, u poslednjoj nedelji Festivala biće prikazana restauirana retrospektiva filmova Baster Kitona. U okviru ove retrospektive, biće prikazani „Baster kao sportista“, „Parobrod Bili Mlađi“, „Tri epohe“, „The Saphead“, kao i film „General“ koji će zvanično, 16. decembra, zatvoriti ovogodišnje 26. izdanje Festivala autorskog filma u Beogradu.

Poslednja nedelja Festivala održaće se u Kombank Dvorani, dok će se nove satnice naći na zvaničnom sajtu faf.rs . Publika ima mogućnost da neke od naslova Festivala pogleda i na onlajn filmskoj platformi mojoff.net , koji će biti dostupni i nekoliko dana nakon završetka Festivala.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Scroll to Top